‘Ik heb mijn hele leven altijd met SATA gewerkt’, René Koetsier

“Hoe is het zo gekomen, René?” Dat is de vraag die we als eerste stellen aan René Koetsier van het gelijknamige bedrijf uit Deventer.

“Ik ben als freelancer in advisering en begeleiding in de autoschadebranche begonnen in 2007. Daarvoor heb ik jaren gewerkt als spuiter, voorbewerker en chef spuiterij. Vakkennis is mijn hobby en passie. Niet alleen het verzamelen ervan, maar ook het delen van deze opgedane kennis”.

Dat delen doet René al jaren voor diverse lakleveranciers in de autoschadeherstelbranche. Daarnaast blijft hij kennis opdoen als freelance spuiter voor verschillende bedrijven.

René Koetsier

René: “Ik heb mijn hele leven altijd met SATA gewerkt. Dat is begonnen bij Wiegering uit Goor, waar ik een oude SATA LM moest schoonmaken. Dat heb ik toen met veel plezier en uiterst nauwkeurig gedaan waarna ik het pistool, dat weer als nieuw was, met pijn in mijn hart heb teruggegeven aan de eigenaar. Daar is mijn verzameling begonnen. Op onder andere Ebay heb ik naar oude SATA spuiten gezocht en die gekocht.
Nu heb ik er rond de 60 in mijn bezit. Alles SATA en alles dubbel. Één om mee te werken en één voor de verzameling. Het enige pistool dat ontbreekt is de Lechler Feuerbach. Die heb ik nooit kunnen vinden, helaas. Ik zoek nog steeds, maar ik troost me met de gedachte dat zelfs SATA GmbH in Kornwestheim Duitsland die niet heeft...

Van 2013 tot begin dit jaar heeft René gewerkt als freelancer voor WSB Finishing Equipment B.V. en hield zich bezig met de verkoop en demonstratie van allerlei SATA producten. Doorzijn ongekende vakkennis en de bereidheid die te delen metanderen is hij van groot belang geweest voor het merk SATA in Nederland. René vertelt: “In het begin was het commerciële deel wel wennen. Het verkopen van een product is toch wat anders dan er mee werken. WSB Finishing Equipment B.V. heeft me hierin heel goed begeleid en veel vrijheid gegeven om het op mijn manier te doen. Ik heb in vier jaar veel geleerd en heb veel mensen leren kennen. Ik kijk er met plezier op terug”.

“Het leukste vind ik het om mee te draaien op beurzen en het demonstreren bij klanten. Waar ik niet zo goed tegen kan zijn enorm conservatieve mensen die niet open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Een mooi voorbeeld is een daglichtlamp. SATA heeft momenteel een nieuwe lamp, de SATA True Sun. De beste lamp die je kunt kopen met het beste daglicht. Nog veel wordt er gewerkt met oude lampen die niet voldoende licht en ook niet de juiste kleur laten zien. Ook de metallic grofte is niet goed waar te nemen waardoor er veel fouten worden gemaakt. Die fouten kosten ongelooflijk veel geld en tijd, maar dat wordt lang niet altijd onderkend. Met goed  gereedschap voorkom je veel fouten, dat is zeker”!

René Koetsier                SATA Lamp